
         
 
 
 
Decisions published here were rendered after a six-person panel of members of the Health 
Guidelines Revision Committee (HGRC) reviewed the request and consensus was achieved. 
These decisions are considered formal interpretations of the 103-member HGRC, but they are 
not binding for those states that reference the Guidelines. Rather, they are advisory in nature and 
are intended to help the user and the adopting authority having jurisdiction (AHJ) maximize the 
value of the Guidelines. 

Further comments from members of the Interpretations Committee have been added to some of 
the formal interpretations. These comments are not to be considered as part of the formal 
interpretation but rather as explanatory information offered to help those who use the Guidelines. 

Formal interpretations are rendered on the text of the requested edition of the Guidelines. 
However, any interpretation issued shall apply not only to the requested edition but also to any 
other edition of the Guidelines in which the text is identical, except when deemed inappropriate 
by the HGRC. 

In all cases, it is important to remember that the ultimate interpretation of information 
contained in the Guidelines is the responsibility of the state authority having jurisdiction. 

The procedure for developing formal interpretations is handled by the Facility Guidelines 
Institute. Please read the “Rules for Requesting a Formal Interpretation” (posted on the FGI Web 
site) before forwarding a question. Also on the FGI Web site is an electronic form for requesting 
a formal interpretation. 

This document has been printed from the Web at www.fgiguidelines.org/interpretations.html. 
Interpretations are compiled continuously, and this summary document is periodically updated. 

 

GENERAL COMMENTS 

This information is provided in response to a general question about use of the Guidelines for 
Design and Construction of Health Care Facilities content. 
 
The Guidelines is not intended to be used as a specification. The recommendations set forth in 
the document are the result of a consensus process and are based on the best information 
available to the Health Guidelines Revision Committee (HGRC) at the time  the current edition 
was written. When considering equivalent alternatives to the specific language of the Guidelines, 
due diligence must be performed to show the authority having jurisdiction (AHJ) that the 
outcomes of the equivalent system or design approach will meet the intent of the section in 
question. This is clearly stated in Sections 1.1-1.2.2.4, 1.1-1.3.4, and 1.1-1.3.5. 
 
The Guidelines are intended to be a set of minimum recommendations that can be exceeded 
based on the clinical need of the patient or the desires of the health care organization. The HGRC 
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understands that “one size does not fit all conditions” and that some patient-related activities and 
special organizational needs will require designs to exceed the recommendations of this 
document. However, unless modified by the AHJ, the minimums in the document shall be met at 
all times for newly constructed spaces. This is clearly stated in Section 1.1-1.3.2. 
 
 

Sections of the Guidelines referenced just above: 
 

1.1-1.2.2 Disclaimers 
 
1.1-1.2.2.4 Anyone using this document 
should rely on his or her own independent 
judgment or, as appropriate, seek the 
advice of a competent professional in 
determining the exercise of reasonable care 
in any given circumstance. 
 
1.1-1.3 How to Use These Guidelines 
 
1.1-1.3.2 Minimum Standards for New 
Facilities 
Each chapter in this document contains 
information intended as minimum 
standards for designing and constructing 
new health care facility projects. 
 
1.1-1.3.2.1 Standards set forth in these 
Guidelines shall be considered as 
minimum. 
 
1.1-1.3.2.2 Insofar as practical, these 
standards relate to desired performance or 
results or both. 

 

1.1-1.3.4 Other Codes 
These Guidelines address certain details of 
construction and engineering that are 
important for health care facility design and 
construction, but they are not intended to be 
all-inclusive, nor shall they be used to the 
exclusion of other guidance. When 
applicable, other details of construction and 
engineering that are part of good design 
practice and building regulation shall be 
consulted in addition to these Guidelines. 
 
1.1-1.3.5 Deviations 
These Guidelines are not intended to 
restrict innovations and improvements in 
design or construction techniques. 
Accordingly, authorities adopting these 
standards as codes may approve plans and 
specifications that contain deviations if it is 
determined the applicable intent or 
objective has been met. Final 
implementation of these Guidelines may be 
subject to requirements of the authority 
having jurisdiction. 
 

 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2006     Paragraph reference: 2.1-10.2.2.4 

Question 1: Is it the intent of Guidelines Section 2.1-10.2.2.4 to limit the diffuser face velocity 
upper value to a maximum of 35 fpm even in a special procedure OR designed for orthopedic, 
transplant, cardiac, or other specialty rooms such as interventional radiology, robotics, etc.? Or, 
is this range a minimum suggested range for general operating rooms, permitting the design 
engineer, working with the clinical team, to increase the fpm upper limit based on past designs 
and successful surgical outcomes? 
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2.1-10.2.2.4 operating and delivery rooms 
 
(1) Air supply 
 

(a) In new construction and major 
renovation work, air supply for 
operating and delivery rooms shall be 
from non-aspirating ceiling diffusers 
with a face velocity in the range of 25 to 
35 fpm (0.13 to 0.18 m/s), located at the 
ceiling above the center of the work 
area. Return air shall be near the floor 
level, at a minimum. Return air shall be 
permitted high on the walls, in addition 
to the low returns. 

 
(b) Each operating and delivery room shall 

have at least two return-air inlets located 
as far from each other as practical. 

 
(c) Turbulence and other factors of air 

movement shall be considered to 
minimize the fall of particulates onto 
sterile surfaces. 

 

(2) Temperature. Temperature shall be 
individually controlled for each operating and 
delivery room. 

 
(3) Ventilation rates 
 

*(a) Operating and delivery room ventilation 
systems shall operate at all times, except 
during maintenance and conditions 
requiring shutdown by the building’s fire 
alarm system. 

 
(b) During unoccupied hours, operating and 

delivery room air change rates may be 
reduced, provided the positive room 
pressure is maintained as required in 
Table 2.1-2. 

 
(4) Standards for special procedures. Where 

extraordinary procedures, such as organ 
transplants, justify special designs, installation 
shall properly meet performance needs as 
determined by applicable standards. These 
special designs should be reviewed on a case-
by-case basis. 

 
 
Response: The goal of Section 2.1-10.2.2.4 is to make sure that a laminar flow of air is over 
the surgical site and that the supply air is not being excessively forced downward over the site at 
a rate that will overcome the natural thermal plume of the patient. This section of the Guidelines 
was based on a “typical” OR design with standard equipment and personnel around the surgical 
site. The HGRC derived the new recommendations from studies conducted by the National 
Institutes of Health. A report summarizing the results of these studies was published in several 
journals: Farhad Memarzadeh and Andrew P. Manning, “Comparison of Operating Room 
Ventilation Systems in the Protection of the Surgical Site” (ASHRAE Transactions 2002, Vol. 
108, pt. 2) and Farhad Memarzadeh and Zheng Jiang, “Effect of Operation Room Geometry and 
Ventilation System Parameter Variations on the Protection of the Surgical Site” (IAQ 2004). 
 
The abstract of this report clearly points out that “the results show that ventilation systems that 
provide laminar flow conditions are the best choice, although some care needs to be taken in 
their design. A face velocity of around 30–35 fpm is sufficient from the laminar flow diffuser 
arrays provided that the size of the diffuser array is appropriate.” The reported conclusions of 
these studies also state that “the practice of increasing the ACH to high levels results in excellent 
removal of particles via ventilation, but it does not necessarily mean that the percentage of 
particles that strike surfaces of concern will continue to decrease.” 
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The HGRC concluded there is not an absolute correct number for ACH or a face velocity at the 
diffuser array in an operating room. The recommendation in the Guidelines is for a minimum of 
15 ACH (with an appendix note increasing the ACH to 20-25 for specialty operating rooms). 
ASHRAE, on the other hand, recommends a minimum of 25 ACH in specialty operating rooms. 
Any ACH rates above these minimal values may create excessive turbulence in the OR and thus 
need to be evaluated for how particulates may be disturbed by this high rate of air movement. In 
addition, the health care organization may want to evaluate the additional air changes based on 
heat removal, surgical staff comfort, humidity control, energy conservation, reduction of the 
patient’s thermal plume, and control of particulates within the surgical site. 
 
Question 2: Is it the intent of Guidelines Section 2.1-10.2.2.4 to prohibit ceiling-mounted 
returns (low-level returns are, of course, required) in lieu of returns mounted high on the wall to 
increase the air mixing in the room and aid in the reduction of particulates? 
 
Response: The intent is not to prohibit the use of ceiling-mounted return/exhausts as long as 
they are used in addition to the required low wall grilles. (However, care must be taken that the 
location of ceiling grilles does not disrupt the primary airflow over the sterile area.) This 
arrangement is supported by the above-referenced studies, which concluded the following: “In a 
room that provides a laminar flow regime, a mixture of exhaust location levels works better than 
either low or high level locations only. However, the difference is not significant enough that the 
low or high level location systems are not viable options.” This conclusion makes no reference to 
the exhaust location being high on the wall or located in the ceiling. Therefore, if the proper 
exhaust mixture can be achieved by an exhaust grille located in the ceiling, this would be 
considered to meet the intent of Section 2.1-10-2.2.4. 
 
Question 3: Can the low-level returns required in Section 2.1-10.2.2.4 be used to provide waste 
anesthesia gas scavenging? Or is the requirement of Section 2.1-10.2.4.3 to have a separate 
mechanical ventilation or vacuum system for this purpose? 
 

Response: The low-level returns are not to be used for or considered in the calculations of the 
anesthesia gas-scavenging system. The low-level returns are to support the proper movement of 
air within the operating room (laminar flow). A gas-scavenging system is a dedicated system that 
can be either vacuum or mechanical in nature. 
 
Question 4: If the answer to the first part of question number 3 is no, can the return air of the 
low- and high-level returns required in Section 2.1-10.2.2.4 be recirculated back to the air 
handler, mixed with a percentage of fresh air, and then supplied back to the ORs? 
 
Response: The intent of Table 2.1-2 is to permit the exhaust of the OR to be returned to the 
ventilation system and recirculated to that OR and other areas served by that system. The reason 
the table states “no” for the column “returned by means of room units” is to prohibit use of a 
through-the-wall or permanently installed in-room recirculating system that does not take the 
return air back to a centralized unit to be mixed with outside air and refiltered. 
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Question 5: If the answer to question number 4 is yes, can a portion of the air from the hybrid 
return system (low- and high-level returns) be directly recirculated through ceiling return grilles 
with HEPA filtered supply diffusers? 
 
Response: Yes, recirculating a portion of the OR air through HEPA filters will typically 
provide an environment that exceeds the normal OR filtration requirements and could have some 
energy conservation value if the return air duct run is lengthy. The key is to make sure enough 
fresh air is being introduced into the environment; the minimum number of air changes to 
accomplish this is at least 3 air changes of outdoor air per hour. 
 
 
REQUEST 

Guidelines edition: 2006     Paragraph reference: Table 2.1-2 

Question: Some AHJs have interpreted the "--" in Table, 2.1-2, Ventilation Requirements for 
Areas Affecting Patient Outcomes, to mean the air movement relationship must be neutral. Other 
people’s understanding of the table is that the "--" means there is no requirement. The dashes in 
Table 2.1-2 and in Footnote 2 of the table could be interpreted to mean that all rooms with a "--" 
must be kept neutral regardless of VAV use or that there is no requirement and that VAV may be 
allowed to cause rooms listed with a "--" to become either positive or negative (the degree of 
which is subject to other codes and standards like NFPA 90A) due to fluctuations in a VAV 
system. What does the "--" in the table indicate? 
 
Response: Neutral pressure is very difficult to maintain in the real world. All rooms will be 
slightly positive or slightly negative. It was not the intent of the HGRC for "--" to mean "neutral"; 
rather, the intent was to indicate no specific requirement. To clarify this in the published 
document, during the 2010 Guidelines revision cycle, the HGRC has approved changes to the text 
in Table 2.1-2 based on the following definitions: 

• N—a room maintained at a negative pressure with respect to adjacent spaces 
• P—a room maintained at a positive pressure with respect to adjacent spaces 
• NR—a room with no specific pressure requirements, may be positive or negative with 

respect to adjacent spaces 
 
The relevant proposed text changes are the addition of this text in Footnote 2—“KEY: N—
negative pressure relationship; P—positive pressure relationship”—and the following note at the 
top of Table 2.1-2—KEY: NR—no requirement. It is proposed that the dashes ("--") in the table 
be replaced with “NR.” 
 
The use of VAV systems for patient rooms and other ancillary spaces not requiring constant 
volume has been promoted by the Guidelines for at least four editions and is an essential element 
in designing a health care facility that is energy efficient. 
 
 


